Familie Kultur Tradisjoner

Kunstpause

Min store drøm var å bli kunstner – jeg tegnet, malte, og tok croqui- og akvarellkurs i flere år. Av en eller annen merkelig grunn forvandlet alt jeg malte seg til Jesus- og Mariabilder på slutten. Jeg innser den dag i dag at jeg kanskje gjorde mest klokt i å satse på en kommersiell kunstutdannelse. Dog har jeg bevart kunstinteressen for andres verker. Min far var en ivrig samler av seriøs kunst og solgte og kjøpte raskere enn bildene fikk henge på veggene. Han hadde horder av klassisk musikk i hyllene, og reiste med sin kjære hustru verden rundt titt og ofte. Det var alltid noen besøk innom gallerier, museum eller kunstforhandlere. Vi barna sugde til oss alt intravenøst på sidelinjen.

“Min far måtte stenge oss ute av kjøkkenet med Maria Callas på full guffe for å kokkelere etter alle kunstens regler mens rødvinsglasset skvulpet til skingrende oktaver.”

Reise, musikk, mat og malerier var jo en stor del av min families liv som preget meg i min oppvekst. Min far måtte stenge oss ute av kjøkkenet med Maria Callas på full guffe for å kokkelere etter alle kunstens regler mens rødvinsglasset skvulpet til skingrende oktaver. Jeg elsket den italienske utagerende stemningen! Så hadde de voksne klassisk musikk quiz til måltidene, igjen med oss slukørede barn på sidelinjen. Til dags dato har jeg samlet alle de slitte, fine kunstbøkene hans og pryder dem i bokhyllene våre og på stuebordet.

Det er deilig å ta en liten kunstpause iblant. Det har dessverre blitt alt for lite av dette de siste travle barneårene for vår del. Men jeg ønsker inderlig å føre tradisjonene videre over til våre små. Kunst, mat, reise og kultur er alt noe av det nydeligste, harmoniske innen mindfullness – jeg vil at de skal få teften av dette vakre – og interesse av hva kunstverden egentlig dreier seg om og kan vekke i oss av følelser. Vi skal gå mer på museum, gallerier, og spise boller og drikke kakao, besøke nye steder og mennesker, og snakke om alt det rare eller vakre vi har sett. Ja, det skal vi gjøre. Så skal vi sette på litt deilig klassiske toner til middagen, og bare nyte inntrykkene og kanskje tegne eller male litt sammen.

Hver måned vil jeg sette fokus på en en norsk samtidskunstner og belyse noen av de mange flinke aktører vi har i landet vårt. Vi er omringet av dyktige mennesker og mange glemmer å sette av tid til de kreative talentene i hverdagstress og tidsklemmer. Neste søndag du ikke har planer; ta med familien eller en bestemor eller venn, og stikk på en utstilling. Om ikke annet får du gått deg en nydelig tur og vært sammen med noen bra folk, men mest sannsynlig får du en veldig fin dag med nye inntrykk.

IMG_0095 (2)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.