Fangstmann Helse

Den tiden av året

image

Økologiske varer fra Skisaker Gartneri (agurk og tomater) & Skisaker gård (poteter)


Dere, nå skal vi snakke litt om kortreist mat. Sannheten er at det var ikke lenge siden jeg satt i lunsjen på jobben og gikk på en gigasmell. Jeg trodde nemlig kortreist mat var kortvokst mat. Altså for eksempel havre som ikke hadde vokst (reist seg) så langt opp fra bakken enda, og ble høstet litt tidlig? M.a.o. ikke en så veloverveid tanke fra min side som bidro til en god latter hos mine kollegaer. Jeg har heldigvis alltid vært velsignet med en god dose selvironi, så det gikk greit å være den “korteste” denne gangen… he he. Nå som jeg nærmest har blitt ekspert på kortreist mat, kan jeg forklare til dere få som enda ikke har skjønt det, at kortreist mat et begrep på økologisk mat som “reiser en kort vei” frem til ditt matbord.

Vi ferierer fremdeles på landet, og er omgitt av ferske, organiske råvarer hvor enn vi snur oss. På denne tiden av året prøver vi å leve litt “back to nature” og maten smaker SÅ mye bedre når den er dyrket, høstet og “fanget” selv! Grønnsaker røskes ferskt opp av jorden fra gården ved siden av, fisken spretter rett fra kroken til grillen. Klart vi må bruke de ressursene vi har, og nyte opplevelsene såvel som de sunne, velsmakende råvarene! Det kan bli en hel dags moro for hele familien ut av disse måltidene; se for deg den koselige fisketuren, setting av krabbeteinen eller jordbærplukkingen. Bare å sette fantasien løs her!

Snart kommer et par deilige, hjemmelagde oppskrifter her på bloggen, (og jeg tror kanskje vi klarer å imponere litt også… uten å skryte for mye, men det er snakk om avanserte røyketeknikker av far i huset) men først, litt kursing i kortreist mat hvis du ikke er helt sikker på grunner annet enn de helsemessige fordelene til å få i seg dette.

10 gode grunner til å kjøpe kortreist mat

1. Kortreist mat smaker bedre
Er mat dyrket i nærområdet, er det som regel plukket de siste par dagene.  Da er smaken fulladet og skarp. I motsetning til langreist mat som kommer fra Mexico eller Florida, som forståelig nok er plukket for lenger siden. Bare en ukes forsinkelse fra innhøstet til matbordet og sukker blir til stivelse, planteceller krymper og produktet mister vitalitet.

2. Lokale råvarer er bedre for deg
Det har vist seg at ferske råvarer mister næringsstoffer raskt.  Mat dyrket lokalt og kjøpt kort tid etter innhøsting, beholder næringsstoffene og er tilpasset bakteriefloraen du er vant til.

3. Lokal mat bevarer genetisk mangfold
I moderne industriell jordbruk, blir arter valgt for evnen til å modne samtidig og tåle innhøstingsutstyr og ha et tøft ytre som overlever både pakking og frakt. I tillegg skal dette gi lengre holdbarhet i butikkene. Kun en håndfull hybridarter av grønnsaker og frukt møter slik strenge krav og dermed er det lite genetisk mangfold. Lokale bønder avler gjerne opp et større antall varianter for å gi en lang innhøsting-sesong, samt et mangfold av farger og de beste smakene. Du finner blant annet heirloom/arvefrø overlevert fra år til år over generasjoner, fordi de smaker godt. De gamle variantene har genetisk materiale fra hundrevis og kanskje tusenvis av år med menneskelig valg. Disse kan igjen en dag gi genene til å lage varianter som trives i skiftende klima. Lokal mat bevarer altså gentisk mangfold.

4. Lokal mat er GMO -fri
Til tross for at selskaper som Monsanto, jobber intenst for å få kontroll på verdens frømarked, også det økologiske, er GMO-restriksjonene i Norge ganske strenge.  Likevel kan du uten å være klar over det, kjøpe og så frø som er genmodifisert. Derfor er det viktig å bli bevisst hvilke selskaper Monsanto legger under seg og sørge for at frø vi bruker i egne hager og avlinger er frie for GMO. Det er enklere å kontrollere dette hos lokale bønder.

5. Kortreist mat støtter lokalt jordbruk
Stadig flere gårder og småbruk legges ned og blir slukt i større enheter og bønder kan bli en utdøende rase, Vi blir dermed  avhengige av import som gjør oss sårbare. Lokale bønder som selger direkte til forbrukere, kan kutte ut mellomledd på distribusjon og få full utsalgspris for sine avlinger – som igjen betyr at bønder kan tjene mer og oppretthold gårdsdriften og drive med det de elsker.

6. Lokal mat styrker fellesskapet
Når du kjøper direkte fra bonden, bidrar til til å opprettholde en forbindelse mellom forbruker og bonde. Å kjenne bøndene gir deg innsikt i årstidene, været og det mirakelet det er å avle mat. Det kan også gi deg tilgang til en gård der dine barn og barnebarn kan gå for å lære om natur og landbruk. Relasjoner bygget på forståelse og tillit kan vokse og trives.

7. Kortreist mat redder dyrkbar mark
Når etterspørselen etter lokal og kortreist mat øker, er det mindre sannsynlig at dyrkbar mark blir solgt til industri og bebyggelse. Gleden av å kjøre på landet og se langstrakte jorder i vekst, enger full av blomster og pittoreske låver, er mulig å bevare når du gjør noe proaktivt og støtter lokalt dyrket mat.

8. Lokal mat bidrar til økonomisk vekst i området
Ved å dyrke og selge mat lokalt,  vil det styrke lokalsamfunnets økonomi og selvstendighet.

9. Lokal naturlig mat er miljø- og dyrevennlig
En veldrevet gård er et sted hvor ressursene til fruktbar jord og rent vann er vurdert. Ifølge noen anslag, kan bønder som praktiserer redusert jordbearbeiding motvirke 12-14 prosent av karbonet som slippes ut av biler og industri. I tillegg er gårder gjerne et perfekt miljø for mange arter ville dyr, som ugler, hauker,  flaggermus, kaniner og rev- med sine lappetepper av jorder, enger, skog, dammer og bygninger .

10. Lokal mat handler om fremtiden
Ved å støtte lokale bønder i dag, kan du bidra til at det vil være gårder i lokalsamfunnet ditt i morgen slik at fremtidige generasjoner også har tilgang til næringsrik, smakfull og mangfoldig mat.

Kilde: Kilden.info

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.