Hverdagsliv

Jeg, Benjamin Button?

Jeg innser det alltid er ganske mørkt ute når jeg får ånden over meg og skriver små historier fra mitt liv og opplevelser jeg mener er verdt å dele. Opprinnelig er dette en reiseblogg, så la oss rettferdiggjøre dette impulsinlegget og kalle det et slags “back to the future” reiseinnlegg. Må bare skrive litt altså, for det er så herlig dette som kommer. (Jaffal for meg, men kanskje også til inspirasjon for de av dere som er litt i villråde på deres karrierevalg for tiden.)

En lørdag ettermiddag for litt siden, satt jeg i sofaen rimelig redusert etter gårsdagens “hjemme-alene” fest med mine klassekamerater. Enkelte ganger må man rett og slett ta seg en liten time-out fra hverdagssirkuset og tenke litt på morsomme glimt. “Hva skjedde nå liksom? Shit så gøy!”

I fjor var jeg 45, i år er jeg 23. Ja, virkelig. Jeg tenker legemet mitt er uten tvil i 40+, men min indre ungdom får virkelig skinne for tiden. Det er som om jeg er Benjamin Button i kvinneversjon.

Etter at jeg har satt jobb på hold og begynt på skole, reverseres den mentale alderen, og jeg får lov til å nyte den magiske studenttilværelsen med alt det innebærer av festligheter. Det er så og så mye jeg har kapasitet til å bli med på, men jeg prøver å delta på det meste av moro så lenge det ikke kludrer til hverdagskabalen.

Her forleden hadde jeg julebord med elevene jeg studerer med, hjemme hos oss – og vi ommøblerte stua så vi kunne spille beer pong kl 4 om natten. Innen dette var det mimeleker og ordleker, dialektkonkurranser, gruppeselfies og halsbrekkende stunts på dansegulvet (eller rettere sagt håndbrekkende for enkelte…). Å legge seg kl 5 er egentlig noe herk, men å våkne med et smil fra øre til øre er verdt smertene!

“Å kaste ping pong baller veggimellom rundt i mitt eget hjem bare fordi jeg kunne var jo ren terapi!”

Det er egentlig ganske lite som skal til for å friske opp en ellers A4 rutinepreget hverdag. Ikke misforstå, jeg elsker mitt etablerte familieliv med foreldresamtaler, FAUmøter, kjøring og henting til barmark og alt det der foreldre må gjennom hver dag innen matlaging og klesvask. Men det er noe med det å kunne være dritbarnslig og leke igjen, og gi blaffen i alt av tid, sted og ansvar, som er så fantastisk deilig og befriende. Å kaste ping pong baller veggimellom rundt i mitt eget hjem bare fordi jeg kunne var jo ren terapi! Den helgen hadde mann og barn reist til Kvitfjell på samling, så jeg var i tillegg til Benjamin Button, han lille gutten i “Home alone“. Snakk om drømmekombo.

Er jeg alene om å synes det er sykt digg å sette på musikk av full hals, svirre rundt og drikke øl med en gjeng ungdommer?

Tenk, de gidder å henge med meg, liksom. De unge. Husker selv at 45 var høngammalt da jeg var i 20 årene. Folk som dro på byen i 30 årene var virkelig desperate! Mamma hadde blomsterkrans på hodet i en eller annen 40 års dag, og jeg var så flau! Blomsterkrans, oldis det var. Det verste er at når jeg ser meg selv i speilet og ser rynkene og det magre gustne trynet mitt omringet av gammelmodige hårruller, så er jeg desto mer takknemlig for at de kan le med meg som om alder ikke spiller noen rolle.

Tror jeg hadde synes det var litt rart å måtte henge med en sånn gamlis på fest, men disse ungdommene virket altså uberørt. Uansett så merket ikke jeg noe til noe rare vibber annet enn at det ble litt mistenkelig mye hets i min retning i lappeleken om at puppene mine skulle vært klistret på rumpa etc, men tjo hei, det er da gøy!

Det hele startet da jeg begynte på skole i høst for å ta interakjsonsdesign. Det har allerede gått et semester, og tiden raser avsted. Spranget fra å ha vært yrkesaktiv i over 20 år med barneopphold i mellom, til å sette seg på skolebenken med en 9 år yngre lærere, og ned til 25 år yngre elever var jo litt scary. Tenk, det var ikke selve kodingen som skremte vettet av meg, det var reaksjonen til de andre jeg skulle dele klasserom med.

Noen år etter en hektiske babyperiode med flere barn på rappen og en eviglang barselperm, så er det mange kvinner som mister en hel del selvtillit i yrkeslivet. Jeg var selv mellom jobber da jeg gikk gravid med nummer tre, så jeg falt rett og slett litt av lasset og mistet motet et par år mellom ammetåke og innredningsmani. Jeg gikk og grublet over hva jeg skulle i flere år, og det var svært frustrerende å aldri lande på noe. Jeg har alltid være grafisk designer, men trykkede medier har vært litt ustabil nisje å jobbe med, så gigs var plutselig ikke så enkelt å lande som tidligere.

For min del ble valget enten å hoppe helt av grafisk og se meg om etter noe annet, eller gi bånn gass og videreutdanne meg etter dagens krav, slik at jeg kan skilte med UX design tittel.

Så, jeg tok meg selv i kragen og hoppet ut i det, og jeg er stolt og happy. Det var jo ikke så farlig! Det er virkelig så gøy å lære noe nytt og så forfriskende og motiverende med nye folk, spennende dager med utfordringer og oppgaver.

Og det beste av alt, man får være ung på ny – bare dette er i seg selv verdt “back to the future” reisen ! Jeg sier bare…. går du svanger med tanker om å hoppe på litt videreutdanning, eller skifte karriereretning? GO for it! Du har virkelig ingenting å tape. Whoop whoop!

 

10 gode grunner til å studere når du har bikket moden alder:

 1. Du er supersulten på endring og nye impulser 
 2. Du er ekstra ivrig og nerdete elev som sluker til deg alt læreren sier (til plage for de andre elevene)
 3. Du er skikkelig selvsikker på presentasjonsteknikk og arbeidsmetoder etter mange år i felten
 4. Du er dobbel så effektiv som du engang var som student i 20-årene
 5. Skolearbeid er plutselig gøy!
 6. Solid tanketrim er bra for voksne hjerner
 7. Endelig har du en unnskyldning til å joine på happy hour i ølkjelleren
 8. Du får sykt bra studentrabatter her og der
 9. Du blir lykkelig fordi du turte å gjøre en endring i livet
 10. Å være omringet av unge morsomme folk holder deg ung og glad!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  ulla
  22/12/2017 at 07:05

  Looove slike “mørke kvelder”, er jo så GØY å lese om!!! Flere sånn innlegg! RÅBRA!!!

  • Reply
   Hedda Brodtkorb
   22/12/2017 at 10:10

   (: Takk Ulla! Gooood jul

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.