Kultur Opplevelser

Grafittiens historie

split

Fysen på litt kulturelt påfyll? Grafitti kunstnerene SPLIT SCENE stilles ut på Galleri A i Vibesgt. 11 med vernissage i kveld fra kl. 18.

I utstillingen Split Scene utforskes graffitikunstens klassiske elementer. Siden eldre steinalder og frem til i dag har mennesket uttrykt seg på vegg i form av hulemalerier og helleristninger via freskomaleri til relieff og graffiti. Uttrykket har gjerne vært delt mellom opprør og bestilte oppdrag som f.eks. templer, kirker, staten, næringsliv og privatpersoner. Opprørsdelen ser vi eksempler i Pompeii, innrissinger i stavkirker eller f.eks. H7 taggen fra andre verdenskrig som protest mot okkupasjonsmakten, som fortsatt er å finne i Uranienborgveien.

Graffiti er en lekende og eksperimentell forlengelse av denne opprørsformen, og uttrykket vi kjenner i dag begynte med tags i gatene i Philadelphia i 1967, og ble til en subkultur som vokste seg stor i New Yorks gater og t-baner.  De første graffitipiecene ble til på The New York Subway i 1972. Graffitibevegelsen vokste raskt, og innen 70-tallet var over ble graffitikulturen grunnleggende estetiske idéer utviklet.

Graffiti ble etterhvert et storbyfenomen som ble møtt med vekslende entusiasme. Graffitikulturen fortsatte likevel å vokse og nådde etterhvert ut til de mindre byer og småsteder. Etter snart 50 år har kulturen forgrenet seg i mange ulike stilretninger og inn i nye miljøer og sammenhenger. Den kan omtales som den nye ”folkekunsten” hvor sjangerens stil, originalitet og tidvis politiske budskap kommer til uttrykk i det offentlige rom.

Senere inntok graffitikunsten andre arenaer. Kunstformen begynte på 70-tallet og bli brukt som et dekorativt element i blant annet reklameplakater. Videre begynte enkelte writere å stille ut på gallerier i New York. Dette er en tendens vi ser at flere og flere av graffitikunstnerne følger og det er i dag en selvfølge å ta gatekunsten inn i gallerirommet.

Arbeidene som blir vist i Galleri A vil i hovedsak være basert på  graffitiens klassiske elementer, produsert innendørs i små formater. Split Scene tar for seg graffiti i et galleritilpasset format, utstillingen viser arbeider av writere med ulik bakgrunn, forståelse og tilpasning når det gjelder tid og sted.

Deltakerne er:

Wane, COD: Writer fra Bronx i New York

Pay2, COD: Writer fra Oslo

Sabe, FYS, COD:  Writer fra København i Danmark

StayOne, KD/COD: Writer fra Oslo

Rock, OSV: Writer fra Fredrikstad

split32016-04-14 15.15.55 2016-04-14 15.16.51 HDR

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.