Familie Hverdagsliv

Godt kjærlig nytt år!

Da står vi på trappene til et helt nytt år med blanke ark og fargestifter til. Jeg er litt overtroisk, og nyttårsaften blir for meg en symbolsk feiring på muligheten til å gjøre en forskjell i året som venter oss. En ny sjanse til å bli et bedre medmenneske, bry seg om andre og gi mer, som Kongen så fint sa det: Ha en drøm for andre. Bare å ha en viss forhåpning og ønske om å kunne starte på ny frisk, og være en bedre utgave av seg selv i de neste 365 dagene er en fin start. Medmenneskelige og empatiske følelser trigges og tvinger oss litt til å tenke på hvordan vi kan være enda litt rausere.

Forsetter som også er viktige, foruten de typiske: å trene mer, og spise sunnere, trives på jobben etc er noen vi kanskje glemmer å ta med i beregningen; feks hvordan ta vare på oss selv. Lykke starter i oss selv, og det er denne vi først og fremst må nære for å kunne dele videre til andre. Vår egen lykke. 

Kjærlighet
For meg er lykken i mitt hjerte fullstendig fraværende om lykken og samholdet i familien ikke er tilstede. Barna våre må være trygge og glade. Kommunikasjon mellom min mann og meg positiv ladet og harmonisk – og vi må ha humor og flørt i hverdagen – og støtte oss til hverandre når det trengs. Om vi står sterke sammen klarer vi liksom alt som skjer av utfordringer utenfor, og det er mye dritt der ute som kan trekke en ned. Men for å holde team spirit, må vi selv ta ansvar på hver vår kant, og det er ikke alltid lett å holde humoren og gnisten varm etter mange års ekteskap, eller være tapper og tålmodig når barna krangler og lager et evig spetakkel –  men det er mulig, og det er viktig.

Så etter et par forførende blikk og harde kinn-knip med fyrverkeri brakende rundt oss, sa han det én gang til. Og denne gangen høyt og tydelig – med et flørtende frekt smil…

Nyttårsrituale
Min mann og jeg har alltid lovet hverandre “et nytt år” sammen når klokken slår tolv og rakettene fyres opp rundt oss. En slags fornyelse av ekteskapets ed som har vært vår tradisjonelle hemmelighet – men for meg en meget viktig forsikring om at han fremdeles elsker meg, og forplikter seg til å holde ut og dele livet med meg meg et helt år til (det er nemlig ikke lov til å skilles under slik en seriøs ed).

Et år det ikke var som best mellom oss lot jeg han ta initiativet for å teste om det betød like mye for ham (jeg vet det, litt sykt egentlig… og i tillegg verdens dummeste idé) Hvilken mann husker sånt!?

Det var den verste nyttårsaften i manns minne. Det ble “drama-kast” i sengen og  smuggråting på soverommet selv om vi feiret med en annen familie. Heldigvis var det en glipp fra hans side og nonchalant holdning til årets viktigste rituale har aldri skjedd siden! (Tror også jeg på et mirakuløst vis klarte å skjerpe meg, tørke tårer, og late som ingenting, da han hadde kysset tærne mine lenge nok inne på kammerset for å unngå en scene.

Det handler om kommunikasjon
I år feiret vi nyttår helt alene, kjernefamilien. Bare oss fem. Det var en intim og fredelig feiring med familiekos og harmoni, og det er faktisk første gang vi har gjort dette siden vi ble sammen – feriet uten venner – og uten champagne!

Da det var tid for raketter, og ritualets time var rundt hjørnet, kunne jeg kjenne en spenning bygges opp til øyeblikket der vi skulle love hverandre et år til. Fallhøyden er ofte meget stor om gubben ikke responderer. Men jeg tok en ny vri i år, der jeg skrustikket ansiktet hans i mine hender mens jeg så ham dypt inn i øynene og spurte om det var noe han ville si. Han skulle virkelig mene sin kommende kunngjøring. Det ble litt famlende og mumlende fra hans side – og det ble ikke riktig. Så, i stedet for å bli skuffet over laber innsats, tok jeg ansvar.

En ting har jeg lært gjemmon snart 15 års eksteskap: Ta aldri for gitt at mannen skjønner hva du tenker. Han skjønner nemlig ikke bæret før du forteller ham hva han skal skjønne. Det er helt og holdent en kvinnes ansvar å formidle hva hun forventer av en mann.

Så etter et par forførende blikk, noen harde kinn-knip og fyrverkeri brakende rundt oss, sa han det én gang til. Og denne gangen høyt og tydelig – med et flørtende frekt smil, – “Jeg lover deg et år til.”

Nyttårsaften var reddet og ble forseglet med et deilig kyss.

2017 skal bli bra, det. Vi skal mestre nedturer og feire oppturer – sammen. Og vi skal prioritere kjærligheten, et år til.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.