Barn Kultur

En historie om kjærlighet, ensomhet og ansvarsfraskrivelse

Det er ikke bare fordi jeg skal skryte uhemmet av min fantastisk talentfulle datter som nettopp har debutert som skuespiller på Det Norske Teater (*kremt), men det er et teaterstykke jeg gjerne vil skrive litt om fordi det har satt spor i meg helt siden jeg så det. Jeg tenker fremdeles jevnlig på det med ydmykhet – fordi jeg selv bærer et stort ansvar som forelder og et felles ansvar som voksen om å følge med de små.

“11 år” berører meg først og fremst fordi jeg er mamma og fordi temaet mobbing dessverre alltid er aktuelt uavhengig av hvor barn bor eller hvilke kår de kommer fra. Empatien med foreldrene til lille “Aina” treffer meg som en pil i hjertet, og strømmer ut i hvert fiber av min kropp. Jeg kjenner tårene veller opp i øynene så det drypper ned på jeansene mine når jeg blunker i det lyset plutselig går av i siste akt. Effekten er ekstra sterk når du ser glade barn over alt i skolegården til Ane Bruns vakre musikk. Er det mulig å ikke gråte etter en slik sterk historie?

Vi befinner oss i et stillas med hvert vårt sett med høretelefoner, og ser ned på en skolegård. Historien utspiller seg for det meste i skolegården, men vi hører samtalene som foregår bak lukkede dører fra lærerværelset. En 11 år gammel pike har blitt mobbet til ytterste konsekvens med selvmord til følge, og foreldre er her for å ta et møte og oppgjør med ledelsen.

Mange foreldre kan kjenne seg igjen lignende scenarioer. Hvem har ikke plukket opp signalene? Hvem sitt ansvar er det når det hele går for langt på skolen? Det hele føles nytteløst og man føler desperasjonen fra frustrerte foreldre på søken etter svar de kanskje aldri får.

“11 år” fikk terningkast 6 av VG, og 5 av Aftenposten.

“11 år”
Det Norske Teater
23. mai – 14. juni 2017

Regi/scenetekst: Toril Goksøyr og Camilla Martens
Scenograf og kostymedesign: Olav Myrtvedt
Lysdesign: Ingeborg Staxrud Olerud
Lyddesign: Fredric Vogel
Musikalsk assistanse: Ståle Sletner, Svenn Erik Kristoffersen og Trond Lindheim
Dramaturg: Ingrid Weme Nilsen
Med: Kjersti Dalseide, Agnes Kittelsen, Julie Moe Sandøe, Jon Bleiklie Devik, Oddgeir Thune, Benjamin Haug Haugen, 30 skolebarn

Anbefalt aldersgrense: 15 år

Les mer her: detnorsketeatret.no

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.