Familie Tradisjoner

De perfekte somrene

Jeg drømmer fremdeles om vårt paradis på Tjøme og de fineste barndomsminnene derfra. Og kanskje mest om mamma. Det var der jeg tilbragte hver eneste sommer av mitt liv til uken før jeg fødte vårt første barn og selv ble mamma. Da var det slutt – og sirkelen fullført.

Det var vårt første bosted i Norge etter flere år i Amerika, så det var her vi bodde da foreldrene våre tok oss hjem til mormor. Det var like ved her min mamma ble født, og det var her hun altfor tidlig endte sine dager. Det var her vi tok farvel den morgenen vår tante måtte bringe oss den tunge beskjeden. Det var som om jorda tok en raskere vending i det alt skjedde, og noe i naturen gikk veldig galt. Vi tok et siste farvel før hennes lille fredfulle kropp ble hentet ut. Tordenet buldret og himmelen var mørkegrå. Regnet pøste sidelengs og pisket oss i ansiktet mens vi stod på berget og hylte mot himmelen, før vi sank sammen som klissvåte tøydukker. Det regnet i bøtter på bøtter og tårene tok aldri slutt. Den fineste mammaen i verden forlot oss i sitt barndomsperle bygget av sin egen far en gang på 40-tallet – hun kunne ikke fått et bedre sted å tilbringe sine siste dager med hele familien samlet rundt seg etter sin livs kamp hun ikke kunne vinne. Somrene ble aldri de samme igjen, men stedet ble desto viktigere for oss etterlatte.

Landstedet på Mågerø var et paradis som betød verden for min søster og meg selv – og alle i mammas familie. Min søster og jeg arvet etter mamma, og kusiner og fetter fra Danmark arvet fra min tante. Det ble til slutt for vanskelig å holde med så mange arvtagere. Vi gjorde alt der, og vi dyrket stedet til siste dag. Det var ikke standarden som var så fantastisk, hytta kunne knapt stå oppreist da vi solgte, men det var kjærligheten til hver lille knaus, svaberg, gresstrå, markblomst, og minnene om mamma, mormor og hele familien som var samlet hver sommer. Minner av mammas jordbærbed med de søteste bærene. Bedet med de vakre champagnefargede rosene som hun fylte på med fiskehoder og involler for jorden hadde så godt av næringen. Lukten av sjø, lyden av måkeskrik og trærne som raslet i vinden. Minnene som grodde sterkere fast i oss og formet livene våre for hvert år som gikk.

“Det var ikke standarden som var så fantastisk, hytta kunne knapt stå oppreist da vi solgte, men det kjærligheten til hver lille knaus, svaberg, gresstrå, markblomst, og minnene om mamma, mormor og hele familiens samlet hver sommer.”

Vi barna lekte boksen går, og “De 5 pikene” en fantasiverden der ulven og heksen skulle ta oss, men den gode feen var alltid rundt hjørnet. Vi fisket sypike med rå blåskjell fra snøre på fingeren i en gammal holk av en robåt. Den samme båten vi lærte å kjøre båt i. De gangene vi nesten-forliste til skjærs, mens de voksne nippet til cocktailsene på terrassen. De gangene vi valgte å bli brent av brennmaneter i vannet mot å bli sett nakne på brygga av nabogutten, da vi kjørte tube og vannski, og lagde sandslott og sandbutikker på stranden. Hele sandbyer lagde vi, og pinnemenneskene med tanghår var oss, mens skjell, sjøstjerner og steiner var møbler og biler. Da vi dro på båtturer og øyturer med nistepakker og badet dagen lang. De gangene vi plukket kantareller, sanket bær eller hengte ut med mormor og tante og spilte kabal mens de drakk cocktails og klukklo i badedrakter og solhatter. På St. Hans lagde vi verdens største St. Hans bål og samlet hele familien rundt.

FullSizeRenderVi gravde etter sandskjell til fingrene ble såre, vi fanget blåskjell, fisket krabber, og stefar fortsatte å reparere den forfalne bryggen hvert år. Vi malte, snekret, pusset, solte oss på brygga mens vi lærte oss tekstene på alle de nyeste kule sangene som nabojenta Michelle hadde med på kassetter fra USA. Vi kjørte kajakk, badet nakne i moriller på kveldene, smurte oss inn med moreller som indianere fra topp til tå, smugrøkte på berget bak hyttene, eller vanket rundt med de lokale guttene og drakk øl på andre siden av sundet. Vi festet noen år sommeren lang til solnedgang. Vi feiret livet og levde i nuet i mammas ånd.

Vi tok med venninner, kjærester og kommende ektemenn til vårt ferieparadis. Alle disse minnene som jeg fremdeles husker som om var i går.

Det var de perfekte somrene – for evig i mitt hjerte.

sjø

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.