Familie Tradisjoner

Dansk frokost

Vi har nettopp rullet oss hjem fra årets kulinariske julebegivenhet med storfamilien.

Dansk frokost danker fletta av nabolandenes julebordtradisjoner og krepselag med flere hestehoder. Det svært innholdsrike måltidet er så pompøst og flott, og serveres i form av hjemmelagede, forseggjorte kunstverk på løpende bånd. Hemmeligheten er kunsten å balansere riktig mengde mat og drikke så det blir helt korrekt. Her gjelder det å være påpasselig med jevne, små porsjoner så man klarer å nyte seg gjennom hele symfonien fra begynnelse til slutt.

Da vi har flere dansker i familien, deriblant en vaskeekte inngiftet svoger, har det blitt en tradisjon blant oss fem kusiner med ektefeller og barn å møtes til dansk frokost hver jul. Nå har selskapet ekspandert, og generasjonen over er også med. På lørdag var vi 23 personer til bords på noe man kan kalle ekstremsport innen julelunsj.

Det er ingenting som er overlatt til tilfeldighetene når vi møtes på dansk frokost hos vår yngste kusine. Hvite duker, tøyservietter, kandelabere, bugnende blomsteroppsatser, nypusset sølvtøy. Det vakreste juleserviset og arvede krystallglass skal frem i dag. Levende lys tennes, og melodiøs julemusikk spilles. Det danderes, pyntes, pusses, skravles og champagnekorken spretter. Nå skal vi kose oss og behages i flere timer. Vi skal nyte maten, drikken, og det gode selskap med familien som er samlet for tidenes mat-a-thon. Noen barn løper rundt og med lekende latter, og andre spiller julesanger på piano. Vi befinner oss i en scene fra Ingmar Bergmans Fanny og Aleksander med julemaksimalisme på høyeste plan.

Denne frokosten (som betyr lunsj på norsk), varer i minst 8 timer til bords i ren spising og kreative innslag i form av rørende taler, gamle historier og snapseviser, samt det faktum at alle  snakke dansk i en halvtime fra klokken er satt. De gamle er like barnslige som de unge, og, ja s’gu alle bidrar så saktens, mann!

Det er fryd, glede, kjærlighet, familie og jul. De gamle taler, de unge leker, og latteren sitter løst. Nåh! Det er simpelthen så dejlig, det hele!

Vi skal igjennom inntak av minst 14 retter. Henrik sier dette er “light” versjonen av den originale danske frokosten. Vi andre gisper og måper. Skal du ha sjans til å gjennomføre med klasse må du med andre ord ha fastet i flere dager og komme skrubbsulten til selskapet. En lett blanding av filmene Babettes gjestebud og Etegildet beskriver gårdsdagens matorgie ganske godt, bare i litt mer oppesen stemning – altså ingen spiser seg i hjel…og alle er i sprudlende godt humør. Det er kosen av å være samlet som står i sentrum. Det er fryd, glede, kjærlighet, familie og jul. De gamle taler, de unge leker, og latteren sitter løst. Nåh! Det er simpelthen så dejlig, det hele!

I følge vår inngifte danske, Henrik er det ikke hvem som helst som skal diske opp dette måltidet, det er svært viktig at alt av råvarer stemmer til punkt og prikke, og tilberedes på ekte tradisjonelt vis. Men det krever en enorm konsentrasjon og iherdig innsats. Henrik delegerer kun rettene til kvalifiserte råvareeksperter og gourmetkjennere i familien. Resten av oss for stå for pynting, dekking, rydding, drikke og søtsaker til kaffen, men vi bidrar alle på vårt vis, og lunsjen kan bare ikke bli mer fullkommen. Det er altså helt slik julen skal smake!

DANSK FROKOST
Til frokosten serveres kolde pilsnere og iskold snaps

Sild & Fisk
Kryddersild med kapers og dild
Karrysild med hakkede rødløg og hakkede æbler
Marineret sild med rå løgringe
Christiansøpigens sild
Stegt/syltet sild med rå, fint hakkede rødløg
(Rugbrød og hjemmelaget fett, samt smør til alle rettene)

Pandestegt rødspættefilet med hjemmelavet grov remoulade og citroner
Rimmet laks med æble-selleri-creme
Røget laks med lun røræg
Frisk hårdkogte og lune æg, med sort kaviar, rejer, mayonnaise

Kød
Lun ribbensteg med rødkål

Lun leverpostej med stegt bacon og svampe på rugbrød
Sylte med sennep og rødbeder
Rullepølse med sky og rå løgringe

Oster
Gammel Ole ost med sky, rå løg og Rom

Blå ost med vindruer
Rugbrød

Søtt
Ris a la Mande med lun kirsebærsovs. Serveres med Portvin.
Kaffe med 7 sorter, kransekage og cognac

Nattmad
Dyrlægens natmad, med kold leverpostej, saltkød, sky og løg

Under frokost: Fælles sang a capella

Efter frokost: julesang med akkompagnement

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.