Reise

California roadtrip: San Francisco

Hei! Endelig har jeg klart å karre meg hjem for å oppdatere den snart nedstøvede bloggen. Jeg er lei for dårlig oppdatering her i sommer – roadtriptilværelsen har krevet min fulle oppmerksomhet i sommer, og nå har jeg begynt på skole og er mer travel enn vanlig. Men – hold ut, det kommer en hel California-føljetong fremover som er verdt å vente på!

Dere…  for en reise, og så absolutt til å anbefale til storbarnsfamilier, single, par, vennegjenger – egentlig alle over 9 år. Jeg er helt i himmelen etter den totale opplevelsen av å være på turné med hele familien. Det følger så mye med på en skikkelig road trip; forskjellige opplevelser og attraksjoner hver eneste dag, en dose overraskelser og mye spontanitet, og innom 5 forskjellige bosteder. SÅ gøy, koselig, litt uforusigbart, og litt sånn tv-serie motell-skittent, men et eventyr vi aldri kommer til å glemme.

Jeg har lurt på hvordan jeg skal gå frem på bloggen for å få med flest mulige detaljerte godbiter, så det ble til at jeg delte opp reisen i kapitler. For å oppsummere, slik at du vet hva du har i vente, så forløp reiseruten seg slik, og jeg publiserer kapittel for kapittel:

Kapittel 1: San Francisco
Kapittel 2: Monterey/ Carmel/Big sur/ Morro Bay / Santa Cruz / Santa Barbara
Kapittel 3: Los Angeles
Kapittel 4: San Diego

KAPITTEL 1: SAN FRANCISCO – City of LOVE!

Reiserute: Direktefly til Oakland Airport
Bosted: Airbn’b / Pacific Avenue
Transport: Lincoln SUV (Viktig med høy og trygg bil samt komfort når man har tre små i baksetet på kjøretur)
Opphold antall dager: 5
Pakketips: Casual / lag på lag og gode sko

Her valgte vi 5 av 15 dager, da dette en gang var min studieby, og jeg har gledet meg i 20 år til å komme tilbake og vise familien hele byen. Det er alltid nok å finne på her, og har man ikke vært her, er det nesten obligatorisk å kjøre full turistpupp på alle attraksjonene. Jeg vil anbefale deg å bruke minst 4 dager for å få inn det meste av severdighetene. San Francisco er nemlig en av verdens mest unike og spennende byer, og har mye å by på.

Dag 1: Vi lander sent, og rekker akkurat komme oss til leiligheten som befinner seg i en av de beste bydelene i SF, (Pacific Ave/Franklin, sjekk kart) før barna sovner. En dame er på tur med hunden sin, og setter i gang med small talk i dét vi ramler ut av bilen. Jaggu, menneskene her er like frigjorte som alltid. Jeg blir glad og føler meg hjemme igjen.

Leiligheten ligger sentralt til i et trygt, koselig og stille tilbaketrukket nabolag i nærheten av interessante gater og spisesteder. Polk street (2 kvartaler bortenfor) er gaten med det rare i, deriblant leiligheten som jeg delte med en venninnegjeng. Her finner du: Kule spisesteder, barer og små snåle butikker. Vi bodde i etasjen over restauranten Thai Spice. Kan du tenke deg noe bedre som student, enn å bo over en restaurant? Party party!

Mannen min stuer inn bagasje og loser ungeflokk i trygghet, mens jeg må ut på chinese takehome-jakt i nattens mulm og mørke. Jeg får helt nostalgi-trip der jeg plutselig vandrer rundt i Polk street som om tiden har stått stille i 20 år. Det er like før jeg feller en aldri så liten tåre. Jeg bestiller kinesisk take out til en liten formue, og innser at dollarkursen må ha steget grasat siden studietiden.

Leiligheten vi fant på Airbnb er kjempestor og fin, og det er stille i gaten den ligger i – dessuten har vi vaskemaskin, (hurra!) men den konstante eimen av kinamat i gamle tepper river i nesa. For SF standard, er dette luksus med sin sentrale beliggenhet. Men teppene er fremdeles vegg-til-vegg i alle rom, så det handler om å senke krav og akseptere kvalmende odører, og bare være fornøyd.

Broadway Street

Dag 2: Alle våkner i daggry. Vi er overstadig jetlaged alle mann (til og med mamma er nå blitt A-menneske og kan joine til frokost). Vi var alle enige om at Alcatraz stod høyt på listen. 9-åringen hadde gledet seg i ukesvis å dra innom et av de verste bad ass fengslene noensinne. Men det ble dessverre ingen Alcatraz-tur på oss. Tips! Disse billettene må bestilles minst et halvt år i forveien, så vær forberedt! Dermed endres plan: Først på agendaen står cable car til Chinatown.

Cable car stasjonen – her står vi og venter spent

China town

China town

China town street art

China town

Bare cable car-turen i seg selv var stas for unga, og Chinatown var som å komme til Disneyland. Her endte vi på med mye morsomt i handleposene. Barna i ekstase, det er nemlig en million duppedingser og dangser (som vi voksne kaller ræl på godt norsk), bla hodekløpinner (ahh… anbefales!) og symbolske stener, tesett, masker, you name it. Barna virkelig elsket dette stedet, og ville helst tilbake hver dag hele ferien om de fikk velge. Etter tut og kjøret, tok vi oss en spasertur opp til toppen av Broadway Street (tok familieselfie i vakker utsikt).

Neste plan er å kjøre en tur over Golden gate bridge (liten opplevelse i seg selv) til lunsj i Sausalito. (Tips! MUST å stikke innom Muir Woods og beundre de fantastiske store trærne. Men du må beregne nok tid, det tar ca en time inn fra Sausolito. Helt magisk! Du kan også velge en dag på Stinson Beach om solen skinner, og du har tid og samvittighet til å slappe av midt i sightseeingrunden). Vi er skikkelig heldige med været i dag, og har tropetemperatur hele dagen. Høydare er lunsjen på seafront’en Scoma’s. Fisken smaker utsøkt, og hummerrisottoen… Amaze!

Golden Gate Bridge

Scomas i Sausalito

Sausalito

Sausalito

Sausalito

Dag 3: Vi våkner like tidlig og blide. Kinalukten begynner å gro på oss og minner muligens barna på vår lille utflukt til Chinatown dagen før. De maser nemlig om å dra tilbake til “Spinner-heaven” så de joiner far på joggetur og svipper innom. Dagen skal tilbringes på Fishermans Wharf for å se på sjøløver og alt annet turistaktig på brygga der.

Fishermans Wharf

Alcatraz i det fjerne…

Siden skal vi videre til Haight & Ashbury og bli nedrent av HareKrishna folk som slår av en prat og gir oss yoga- og mindfullnessbøker, og barna kommenterer at det lukter litt rart av røyken til folkene som sitter rundt i gatene. (Viser seg at Marihuana visstnok er lovlig i California). Deretter er det duket for sambalunsj på Cha Ca Cha i herlige støyfulle omgivelser på klissete plastikkduk, og maten og den kalde ølen smaker himmelsk etter en litt lengre gåtur.

Haight Street

Haight Street

Haight Street

Haight Street

Haight Street

På hjemveien må vi inn i Alamo Park og turne av oss tacoen mens vi beundrer det det vakre synet av de flotte, typiske San Francisco-husene The Painted Ladies. På hjemveien kjører vi  ned Lombard Street, som er den koseligste krokegaten jeg vet om i SF. (Og visstnok den mest krokete gaten i verden!) Tror jaggu vi kjører ned to runder mens vi filmer, hyler av begeistring og gestikulerer av full hals bare for være på den sikre siden.

Lombard street

Dag 4: Det har kjølnet til i været- og frøken Atlanterhav brer seg friskt om i luften. Jeg har dratt på meg en deilig AC-forkjølelse og snufser i vei litt irritert over at man i det hele tatt kan bli forkjølet i California. Sommerboblisen og skjerfet må på. TIPS! Ikke glem å pakke lag-på-lag klær og skjerf. Det er kjølig nord i Calfornia, og spesielt i SF der vinden kommer rett inn fra havet. Vi drar til Golden Gate Park og vandrer med babyskritt gjennom Japanese Tea Garden og nipper litt jasmin-te.

Japanese tea garden

Japanese tea garden – trimmede trær og busker

Japanese tea garden – forvokste gullfisker

Ferden går så til North Beach (italienske distriktet) med et mål for øyet om deilig hjemmelaget italiensk pasta. Vi ender opp på Original Joe’s – åpenbart stedet der de over 70 vanker, men ingen hjemmelaget pasta. Det lukter pudder og hårvann og pensjonistene koser seg glugg på stamstedet sitt. Noen av veteranene stikker innom bordet vårt og forteller røverhistorier fra gamledager, og synes jeg skimter en av dem blunke til meg når lener meg over for å studere de falmende sort hvitt-bildene som henger på veggene. Portrettene er fulle av liv om minner fra de svunne glansdager på 60-tallet.

North Beach

North Beach – Original Joe´s

North Beach

Neste mål er å toppe Twin Peaks (de to mest kjente toppene for best utsikt over hele San Francisco). Vi tar dagens rumpetrening i trappene hele veien opp til topps, men nærmest blåser over stupet for vinden er så sterk. Men Guhhh, for en utsikt! Dagen er helt nydelig.

På Twin peaks får du den beste utsikten over hele byen

På vei hjem kjører vi gjennom Castro – byens homsestrøk med regnbueflagg über alles (et dirtrikt i SF som faktisk emigrerte Skandinavere var med på å grunnlegge, og jeg kjenner jeg blir stolt.) I love it! Toleranse, demokrati, frihet og nestekjærlighet på sitt beste mikset i en stor potpourri. San Francisco som omfavner en hver seksuell legning, politisk ståsted, religiøs tro og livssyn. Jeg får lyst til å henge ut av vinduet, svinge med armen og hyle Whoohoo! Men jeg vet at barna vil klikke i vinkel om jeg gjør det, og de vil nok ikke helt forstå. (Les mer om Castro her). 

Dag 5: Vi tar siste kjørerunden i byen opp og ned gater vi ikke har sett, ned til Union Square, stalker rundt i poshe hoods og sjekker ut drømmebosteder. Vårt besøk i SF er over for denne gang, its been a blast! Men, nå venter sydligere strøk med håp om nye eventyr og solsteik med første stopp i Monterey.

Bye bye for denne gang, San Francisco! LOVE you.

Hvorfor elsker San Francisco innbyggerne sin egen by? (…og vi også!)

Innbyggerne i San Francisco har en tendens til å være svært lojale til sin by, og de fleste vil fortelle deg at de aldri kunne forestille seg å bo noe annet sted. Med feiende flotte utsikter på hver høyde, vakre strender, gratis konserter og kulturelle aktiviteter året rundt – for ikke å nevne noen av de beste mat- og kunstopplevelser USA har å tilby – så er det er lett å forstå hvorfor så mange lokkes hit.

Foruten å være en av de mest visuelt imponerende kvadratmilene på jorden med sine bratte bakker og vakre bygg, har San Francisco også toppet rangeringer av de lykkeligste, sunneste og tryggeste byene å bo i USA. Bloomberg Businessweek kåret San Francisco til den beste byen i Amerika i 2012.

Og her er 12 grunner til at San Francisco er en av de lykkeligste og sunneste stedene i USA:

Vegetarvennligste byen
Er du vegetarianer eller veganer er San Francisco stedet for deg! San Francisco er en av de mest “vegvennlige” byene i USA, og har ikke bare en oase av vegetariske og veganske restauranter,  men har også utallige vegetariske og veganvennlige menyer selv på restauranter med kjøttretter. Du kan spise frukten som vokser på trærne i visse offentlige parker i San Francisco. Og med “veganparadiset” Berkeley rett over bukten, vil du aldri gå tom for grønne og sunne spisemuligheter.

Sprituelt liv
Meditasjon, yoga og østlig filosofi er en del av byens DNA, takket være en lang fartstid med østlige religionsstudier på sine kulturelle sentere. Den buddhistiske filosofen og forfatteren Alan Watts introduserte tusenvis av østlige filosofier i slutten av 1950-tallet og tidlig på 1960-tallet (hans tv-serie “Eastern Wisdom and Modern Life” ble kringkastet i San Francisco og har bidratt til å spre Zen-ideologi i byen). Men uansett hva folket har trodd på, har San Franciscanerne lagt vekt på åndelige trossystemer for å redusere stressnivået og øke trivsel, noe som gir en sannsynlig grunn til deres gode helse.

San Francisco er også hjemstedet til det eldste buddhistiske tempelet i USA, og det er her “Burning Man“-tradisjonen ble til. Det årlige arrangementet tiltrekker seg mange som søker åndelig utfoldelser. Sentere som Mount Madonna, Green Gulch Zen Center, Spirit Rock og Esalen Institute tilbyr også workshops og retreater innen kort kjøretur fra byen.

Burning man

Organisk
San Francisco ble kåret til nummer én i organisk foodie-livsstil av nettmagasinet Organic Authority. Landbrukernes markeder, samfunnsbedrifter, økologiske restauranter og matbutikkene leverer alle økologisk mat.

Landets beste offentlige parker
San Franciscos parker – fra Golden Gate Park til Presidio til Dolores Park – ble kåret til de beste i landet i fjor av pro bono organisasjonen “Trust for Public Land”. Offentlig kunst finnes også overalt, deriblant de berømte hjertene som befinner seg over hele byen i regi av San Francisco General Hospital.

Nylig har også miniparker i parkeringsplassstørrelser poppet opp rundt i byen, for å tilby grøntområder og sitteplasser til forbipasserende. Ikke sjelden en gang ser du en skjeggete fyr sitte i lotus knaskende på en gulrot.

6 BESTE høydepunktene mine på California roadtrip med familien:

 1. Den fantastiske sentimentale gjensynet med min deilige hjemby på 90-tallet, San Francisco og minnene som strømmet på ned hele den herlige kystlinjen straka vegen til Mexicogrensa.
 2. Intimiteten vi får når vi må stue oss sammen i tettpakket bil, diverse hoteller, airbnb’s og oppleve så mye forskjellig og rart sammen. Man skal være gode venner for å ikke bli helt utslitt. Det er mye å ta inn i tillegg til jetlag. Trikset når du reiser med barn er å legge opp max 2,5 timer i kjøretid per strekk. M.m du går på smeller og ender opp gråtende og kranglende inn på random pizzeria midt på natten som oss, men hey, litt svinn må medberegnes og minner som gjør turen morsom i etterkant.
 3. Den positive og avslappede loffe”viben” de har i Cali smitter over på deg! Vær deg selv og nyt livet. Alt er lov. Feelgood stemning og trygge omgivelser. Fred og kjærleik hele veien. De positive California menneskene snakker til deg hvor som helst og når som helst på gata og de bryr seg ikke om noen tror de er koko.
 4. Californianerne er svært miljøbevisste og har sluttet med vanlige supermarkeder. Er bare helsekost, sustainable living og no plastic. We likey.
 5. Reiseruten. Å komme seg til Cali er lekende lett: De har direktefly fra Oslo til både San Francisco, Los Angeles og Las Vegas. Reisen tar ca 10-11 timer.
 6. Du får alt du elsker i en stor kinderpakke i denne reisen. Litt sightseeing, litt strand, deilig mat, litt trening, litt shopping, gærne folk, masse barnemoro og best av alt kvalitetstid med familen!

Interessert i å lese om roadtrip med barn i USA? Sjekk ut Florida-serien min her:  Florida I – Orlando /  Florida del II – Captiva Island / Florida del III – Ducks Key / Florida del IV – Miami

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tea Eskeland
  07/10/2017 at 12:11

  Du skriver så bra! Og inspirerende – dette får bli neste reisemål på listen 🙂

  • Reply
   Hedda Brodtkorb
   18/11/2017 at 17:20

   Tusen takk Tea!

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.