Mat Venninner

Blåskjellsuppe med safran

Min venninne Tonje er helt rå på mat, og her om dagen labbet vi rundt i matbutikken ved Ula, og dama fyllte kurven min med alskens herlige gourmetvarer med blåskjell som hovedingrediens, og sa hun skulle ringe meg så vi kunne lage suppen i kor fra hvert vårt kjøkken. Hvor søtt er ikke det! Dessverre kan jeg ikke i denne omgang skryte på meg at blåskjellene er selvfisket, (noe som er litt av hele poenget med denne kortreist mat-føljetongen, ungh!) Siden vi enda befinner oss på landstedet til svigers med sjøen som nærmeste nabo, hadde jo dette i teorien vært fullt mulig, men den gang ei.

Suppen er fantastisk enkel å lage, og smaker fortreffelig sammen med litt pommes frites og hjemmelaget aïoli (for de avanserte). Hemmeligheten er safran, og raust med hvitvin, off course…

Blåskjellsuppe med safran (ca 4 personer)

1 kg blåskjell
3 fedd hvitløk
3-5 charlottløk
½ fenikkel
½ flaske tørr hvitvin
1 pk safran
2 ½ dl fløte
Fersk hakket persille eller estragon

Slik gjør du:

Skyll og skrubb blåskjellene i kaldt vann og fjern alt rusk og skjegg. Fres sjalottløken og hvitløken på svak varme i en stor kjele med litt smør i ca 4 min. Tilsett hvitvin og reduser til ca halvparten. Legg til fennikel og småkok i ytterligere et par minutter. Øk varmen noe og tilsett blåskjellene og legg på et lokk – småkok i et par minutter til skjellene har åpnet seg helt. Kast de skjellene som ikke åpner seg!

Ta opp skjellene med en hulløse og ta ut skjellmaten på halvparten av skjellene. Ha fløte, salt og pepper i kraften, og la det småkoke til suppen begynner å tykne. Legg tilbake skjellene og tilsett ferske urter. Rett før det begynner å koke er suppen klar.

Servér med godt landbrød og ekte smør, eller tynne pommes frites og aioli. Helt nyyydelig og bør også nytes ute til et iskaldt glass hvitvin.

Hjemmelaget aïoli

4 eggeplommer
1 ss vineddik eller sitronsaft
1 ts dijonsennep eller annen sennep
2 hvitløksfedd presset
4 dl solsikkeolje
1⁄4 ts salt
1⁄4 ts pepper

Slik gjør du:

Sørg for at alle ingrediensene er romtemperert før tilberedning.
Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep. Tilsett hvitløk.
Spe forsiktig med olje under kraftig visping. Smak til med salt og pepper.

Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker. Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aïoli.

 

Hvitvin: En ung Chardonnay fra Sentral-Burgund passer godt til kremet blåskjellsuppe.

Som de franske sier: Bon appetit mes cheries!

IMG_5633 IMG_5629  FullSizeRenderIMG_5611IMG_5636IMG_5634IMG_5637

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.