Reise

Alpetur til Østerrike med barn

Årets vinterferie bar til Kitzbühel på alpineventyr med en vennefamilie. Det har vært en salig blanding av ekstatiske naturopplevelser, alpinkjøring, snitzler, jodlefest, aperols, sightseeing, underholdning og litt dramatikk. Med andre ord en meget innholdsrik miniferie uten et eneste kjedelig øyeblikk. Og nå, etter at vi har landet, og ferien virkelig har fått sunket inn, tenker jeg på hvor spektakulært og vakkert det er i alpene, og hvor heldige vi er som har fått oppleve et av naturens store undere på kloss hold – de vakre fjellene i Østerrike er til å miste pusten av. Kitzbuhel ski resort er forøvrig kåret til verdens beste ski resort. (Forståelig nok!) Les mer her. http://www.skiresort.info/best-ski-resorts/

Reiseruten
Vi dro onsdag morgen direkte fra fjellet til Gardermoen med 11.30 flyet strake veien til Munchen. Dette er min ALLER første alpetur, så jeg var dødsspent (og litt småredd). Av alle ni i følget – derav fem barn, vil jeg si jeg er den minst vågale i løypa, men dette gledet jeg meg skikkelig til å prøve!

Da vi ankom Munchen flyplass stod det to store minivans i Men in Black-style og ventet. (Nydelig opplegg arrangert av reiseguidenvår Brit, som jeg kommer tilbake til.) Det tar ca 1,5 timer til Kitzbuhel fra flyplassen i Munchen, så vi hadde en liten reise foran oss, men det gikk på et blunk så lenge barna fikk dele opp i jentebil og guttebil.

Bosted og by
Hotellet vi bodde på Hotel Gamshof, var et lite koselig alpehotell sentralt i Kitzbühel, kun en liten  gåtur til skiutleie, gondolen, restauranter og butikker. Rommene var ganske enkle og små – og lite jålete, men trivelige hotellansatte, god frokost og genialt for barnefamilier som er på farta. Hadde vi kunnet velge så hadde vi bodd på et hotell med basseng, men det var helt utbooket overalt.

Selve Kitzbühel sentrum er en lite, superkoselig og pastellfarget som jeg vil beskrive som Østerrikes svar på Kardemommeby. Rent og pent, brostensbelagt med flere bra restauranter og småbutikker. Dessuten er byen intim, med dette mener jeg det føles som om alle kjenner alle.

Man stikker til alpene for å stå på ski, så om man skulle være så uheldig at det regner kan det være litt vanskelig å finne på alternative sysler. Kitz tilbyr aktiviteter som bowling, innendørs golf, offroad, gambling, kjøre hest i vogn, dra på spa, tur til dyreparken og badeland, men mye av dette er allerede fullbooket, så det gjelder her også å være tidlig ute om man skal sikre seg plass.

Fredag hadde vi skikkelig uflaks (på flere plan), for det regnet og heisene var stengt. Ungh! Som følge av varmt alpeklima kan dette skje en gang i blant. Pappaene tok med ungeflokken til badeland som visstnok hadde vært helt fantastisk, inntil katastrofen inntraff, da vår eldste datter smalt ut store deler av to fortenner i badekanten. For å si det slik, den dagen var tung, men vi fikk heldigvis akutt hjelp fra den lokale tannlegen, og jenta vår var utrolig tapper resten av ferien.

Ski-safari over fjell på fjell på fjell
For å kort beskrive den deilige følelsen av det beste fra en herlig dag i Kitz fra en alpejomfru’s perspektiv, så må jeg ta for meg lørdagen solen strålte som best, og det var duket for en vidunderlig dag på nypudrede fjelltopper.

Man må opp i OTTA for å få de beste timene i bakken. Med en gang du setter deg til lunsj med et glass Aperol i solen er løpet kjørt, og dagen er plutselig blitt til ettermiddag. For et B-menneske som meg selv er det et skrekkscenario i seg selv å stå opp så tidlig, men jeg var med på notene og satte vekkerklokken på 6:45. Det gikk forbausende greit, og jeg innser nå at man jo dette for å få den ultimate skiopplevelsen.

Vi tok bussen til Hollersbach (sjekk helt øverst til venstre i kartet) og suste opp og ned jodlende i fjellene på ongoing safari i ca tre timer før vi møtte sønn og mannen min på lunsj ved Hahnenkamm gondolstasjonen. Følelesen av å ha stått non stop på slalom og kost seg glugg uten å banne en eneste gang er helt fantastisk. Men det beste er å se de fire barna dure ned som mini-Svindals, hele gjengen boblende av latter. 

I alpinproffenes skispor. På startstreken til “Die Streife”. Ikke fillern om mor skal ned her… Holy moly,respekt gutta!

Achtung! Ski-bunnies in the slopes…

Mine små pusekatter på tur – aldri sur!

Vi suser avgårde i pudderdekte landskap

Topp stemning i gondolen med Falsters family

Nydelig afterski på Bergastof Sonnebuehel. Nydelig mat og herlig stemning!

Gisp!

Alpejomfru nyter vakker utsikt

Restaurant HochKitzbuhel

Gondolturen er en opplevelse i seg selv

Frokosten på hotellet

Hest og vogn for de minste

Brit Tørrestad i Sport & Corporate Group MICE flyttet til Østerrike som skiinstruktør i 20 årene og har blitt der siden. Hun kjenner alt og alle, og tok eksepsjonelt godt vare på oss.

LUNSJSTEDER hun booket, og sørget for at vi fikk supre plasser med fjellutsikt:

Berggasthof Sonnenbühel Topp stemning og nydelig mat. Solsenger om du bare vil ta et glass og en snack. Så deilig sted.

Hochkitzbühel – svært praktisk beliggenhet, du tar gondolen rett hjem etter endt skidag.

Maierl Alm & Chalets Sjekk ut topp stemning på videoen her…

RESTAURANTER til kvelden

Hostaria – Italiensk og lekkert.

Casino – chambre separé i vinkjelleren (man må være en del mennesker, men Brit ordnet opp!)

Rosi’s sonnerbergstuben – helt fantastisk, Rosi er en legende i Østerrike, og har skapt sitt eget hjem om til en nå verdenskjent restaurant. Hun er mest kjent for jodlingen sin, og den sprøstekte anden, som er signaturretten. Vi var så heldige å få en egen jodleopptreden av selveste Rosi Schipflinger som visstnok er svært hot i tyske regioner. Kan det bli mer tyrolerstemning!? Helt herlig! Sjekk 80+ år gamle Rosi i jodleaction under. Nydelig avslutning på alpeferien vår!

TIPS!

  1. Book hotell lenge i forveien, det er ofte fullt på de mest attraktive stedene
  2. Det lønner seg å være fus i gondolen for å unngå mennsker og nedkjørte løyper. Legg lunsjen sent så du får nytt bakkene mens de enda er preppede og nypudrede.
  3. Book lunsjer og middager alle dagene i god tid på forhånd så dere har en plan. Det er så deilig å slippe å tenke på leting av restauranter, man ender likevel bare opp på brune buler der snitzelen smaker skosåle.Ta tips fra folk som har peiling om du selv er helt ny.
  4. Vær forsikret! Om uhell skulle skje er det greit å være på den sikre siden.
  5. Skal du leie ski er det kanskje greit å planlegge dette også, hør med hotellet hvor det er størst utvalg. Det kan hende alt er utleid enkelte steder.

 

Mer om Kitzbühel her.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på http://www.heddabrodtkorb.no

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.